آموزش نو
قالب Travel
قالب Traveler – بهترین قالب گردشگری و رزرواسیون وردپرس
قالب foton
قالب Foton – قالب چند منظوره وردپرس
قالب کانسپت
قالب Concept Seven – قالب شرکتی وردپرس

چگونه در منزل قارچ دکمه ای پرورش دهیم؟

امروزه یکی ازبهترین ومهم ترین روش های بهبود اوضاع ایران کارافرینی است.یکی ازمباحث کارافرینی درکشاورزی پرورش قارچ دکمه ای درخانه است.یکی ازمزایای پرورش قارچ دکمه ای این است که ازاین حرفه میتوان به عنوان شغل دوم جهت بهبود شرایط اقتصادی خانواده کمک گرفت.

طراحی سالن پرورش خانگی

معمولاً اکثر سالن های پرورش خانگی قارچ، بخشی از منزل مسکونی مانند طبقه زیرین ساختمان، زیرزمین، یک واحد مجزای آپارتمان، پارکینگ ساختمان و یا … می باشد.

ما باید فضایی انتخاب کنیم که با انتخاب کوچکترین فضا، بتوانیم بیشترین قفسه بندی را داشته باشیم، دسترسی ها کامل باشد یعنی از یک طرف بسته نباشد، یا حداقل راهرو وجود داشته باشد که در زمان های پر کردن، تخلیه و برداشت با مشکلی مواجه نشویم و سطح دسترسی به تمامی طبقات وجود داشته باشد.

حدااقل ارفاع سالنی که برای پرورش قارچ درنظرمیگسریم باید۳متر باشدکه کمترازاین باعث ایجادمشکل میشود.

درسالن ها ی پرورش قارچ به دلیل استانداردنبودن تجهیزات خنگی وجود پیش سالن ضروری است.پیش سالن به اتاق کوچکی گفته میشود که که قبل از ورود به سالنهای اصلی قرار میگیرد.درپیش سالن دستگاه های هواساز و یا رطوبت ساز، وسایل گرمایشی و سرمایشی قرارمیگیرد.

ابعاد سالن­ های پرورش قارچ خانگی حداقل از ۵۰-۶۰ مترمربع بسته به میزان هزینه ­ای که می­خواهیم در نظر بگیریم متفاوت است.

بهتر است دیواره های سالن سرامیکی باشد در غیر اینصورت می توان تمامی دیوارها را با پوشش ­های پلاستیکی پلی اتیلن پوشاند اولویت دیوارها سرامیکی است .

قفسه بندی سالن پرورش قارچ

معمولاً سیستم قفسه بندی در سالن های پرورش قارچ خانگی به دلیل ارزان بودن از لوله های آهنی انتخاب می شود این در حالی است که انتخاب غلطی می باشد و پس از مدتی لوله ها زنگ زده و رنگ زدن هم در دراز مدت تاثیر چندانی نخواهد داشت. در واقع قفسه بندی از هزینه های ثابت یک سالن است و در انتخاب آن باید دقت شود.لوله ها ی پلاستیکی یکی ازگزینه های مناسب یرای این کارمیباشد.

سیستم گرمایشی

در بسیاری از سالن های پرورش قارچ خانگی  از بخاری معمولی برای گرم کردن استفاده می شود و یا برخی با سوزاندن چوب و یا آجر بر روی شعله­ای از اجاق گاز از گرمای آن استفاده می کنند .که سوزاندن چوب به دلیل دودی که متساطع میشود پیشنهادنمیشود.

سیستم سرمایشی

کولر همراه با لوله های پلاستیکی مانند سیستم هواساز بدلیل جلوگیری از تماس مستقیم  بادکولر با سطح بستر مناسب است.

تهویه

نیاز به تهویه برای یک سالن بسیار مهم است و باید سالن به نحوی باشد که گردش هوا در آن ایجاد شود و حداقل از یک طرف به فضای بیرون یا هوای آزاد دسترسی داشته باشد. شرایط ایده آل این است که بتوانیم از دو طرف تهویه داشته باشیم و به هوای آزاد دسترسی داشته باشیم.ولی درسالنهای خانگی به علت مشکلاتی که درهمسایه های مجاور به وجود می اید امکان  ایجادتهویه دردوقسمت سالن نیست.

 

طرز تهیه کمپوست

برای کاشت قارچ دکمه ای, ابتدا با کود مرغی شروع کنید و آن را به شکل لایه به لایه بر روی کلش بریزید و آن گاه کود اوره و آب به آن بیفزایید .این آب نباید از زیر کلش بیرون آید و جاری شود. این کار باعث شکستن کود اوره می گردد. اوره، کود مرغی به همراه ملاس چغندر در بستر قارچی شما، گرما به وجود می آورند. با این تولید گرما، باکتری های فعال کمپوست می توانند انرژی مورد نیاز خود را از طریق شکستن سلولز کلش به دست آورند. این فرآیند باعث نرمی کمپوست تهیه شده و جذب آب زیاد می گردد.کمپوستهای اماده ای درکارخانه هاتولید می شود که هم به صرفه وهم راحتتراست درپک هایی به بازار عرضه میشود.

مراحل کاشت قارچ دکمه ای 

۱-بذرپاشی وریسه دوانی درکمپوست

۲-خاک پوششی وریسه دوانی دران

۳-رافلینگ

۴-شوکدهی

۵-برداشت

همه ی مراحل در زیر توضیح داده می شود:

۱-بذرپاشی

پس از تهیه و پخش کمپوست باید بذر پاشی قارچ را انجام دهید. بذر پاشی قارچ دکمه ای روش خاصی نداشته و باید به صورت یک دست روی سطح کمپوست بذر پاشی صورت بگیرد.

پس از بذر پاشی مرحله ریسه دوانی شروع می شود که قارچ ها به صورت تار هایی سفید در سطح کمپوست ایجاد می شوند که ریسه دوانی نام دارد.که حدود ۱۲روز طول میکشد تا سطح خاک سفید شود.

۲-خاک پوششی وریسه دوانی درکمپوست

پس از ۱۲ تا ۱۴ روز بعد از مرحله کمپوست و کاشت قارچ دکمه ای باید روی سطح کمپوست یک لایه خاکقرار داده شود. در این مرحله قبل از خاک دهی باید سطح کمپوست ها تقریبا ۷۰ درصد سفید و قطرات آب زیر نایلون کمپوست ها به رنگ طلایی شده باشد.مقدار خاک دهی بسته معیار های متفاوتی انجام می شود که یک نمونه آن به ازای هر ۲ تن کمپوست مقدار ۱ مترمکعب خاک لازم است. به طوری که باید روی سطح کمپوست به میزان ۴ سانتی متر پوشانده شود.

دراین مرحله مدام سطح خاک باید مرطوب باشد امانباید که مستقیم بر روی سطح خک آب بپاشیم به خاطرهمین بهتر است که سطح را با روزنامه بپوشانیم وسپس ابیاری کنیم.

در این مرحله رطوبت روزنامه میزان رطوبت لازم کمپوست را تامین می کند و نیازی به رطوبت دهی محل نیست. و باید مراقب بود که دمای داخل کمپوست از ۲۳ درجه کمتر و از ۲۸ درجه بیشتر نشودکه موجب ازبین رفتن محصولمان میشود.

۳-رافلینگ

به نوعی شخم زدن یا زیروروکردن خاک پوششی درکاشت قارچ دکمه ای را رافلینگ میگویند.عمل رافلینگ به چند نوع تقسیم بندی میشود:

رافلینگ سطحی ورافلینگ عمیق

۱٫رافلینگ سطحی

در این نوع از رافلینگ در کاشت قارچ دکمه ای توسط انگشتان تا حدود ۲ سانتی متر در خاک پوششی شیار هایی ایجاد می کنیم. این عمل باید در روز های پنجم یا ششم بعد عمل خاک دهی صورت بپذیرد.

۲٫رافلینگ عمیق

در رافلینگ عمیق خاک موجود روی کمپوست را به طور کامل زیر و رو می کنیم. این عمل باید در روز چهارم پس اززخا ک دهی انجام شود.

۴-شوکدهی

این عمل پس از ۷ تا ۱۰ روز بعد از مرحله خاک دهی انجام می شود. شوک دهی باعث تحریک میسیلیوم های موجود شده و کاشت قارچ دکمه ای را از مرحله ی رویشی به زایشی انتقال می دهد. وقتی که ۸۰درصد خاک سفید شد مرحله شوکدهی رااغازمیکنیم.

دراین مرحله باید روزنامه هارا برداشت تا اب مستقیما با خاک درتماس باشد.

۵-برداشت

اززمان شروع شوک دهی حدود ۱۲روزطول میکشد تا اولین محصول به دست اید.سه  مرحله برداشت صورت میگیرد به این صورت که هر مرحله  را یک فلش می گویند تقریبا ۵تا۶ روز متوالی طول خواهد کشید بعد ازهر برداشت تقریبا دوروز طول میکشد که رشد محصول بعدی شروع شود.

هنگامی که رشد کلاهک قارچ به قطر ۵تا۸ سانتی متری رسید زمان برداشت فرارسیده است.

امتیاز شما به این مطلب؟

ارسال نظر

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

ما را دنبال کنید