آموزش نو
قالب Travel
قالب Traveler – بهترین قالب گردشگری و رزرواسیون وردپرس
قالب foton
قالب Foton – قالب چند منظوره وردپرس
قالب کانسپت
قالب Concept Seven – قالب شرکتی وردپرس

همه چیز درباره زرشک و خواص آن

زرشک

تاریخچه‌­ی زرشک

۵۰۰ گونه زرشک وجود دارند که در تیره‌ی زرشکیان قرار می‌گیرند. زرشک بیشتر در  آسیای مرکزی ، شمال آفریقا، اروپا، خاورمیانه یافت می‌شود.

زرشک یکی از منابع سرشار از ویتامین c است و طعم بسیار ترش و تیزی دارد.

درختچه  زرشک ۹۰ تا ۱۸۰ سانتی‌متر ارتفاع و ۲ متر عرض دارد و میوه‌های آن در نیز زمستان دوام می‌آورند.

میوه، ساقه و ریشه‌ی زرشک محتوی آلکالوئیدهای مفیدی بوده که معروف‌ترین آنها بربرین نام دارد. مطالعات انجام‌گرفته روی حیوانات  نشان  می‌دهند بربرین خواص ضدالتهابی ،ضد میکروبی، ضد تشنج دارد و به پایین آوردن فشار خون کمک می‌کند. همچنین بربرین بر تقویت سیستم ایمنی تأثیر خوبی داشته و برای بهبود دامنه‌ی وسیعی از بیماری‌ها  و عفونت‌ها مؤثر است. زرشک علاوه‌ بر بربرین و ویتامین C، محتوی ویتامین B۱ گزانتین، کروم، بتاکاروتن، لوتئین، کبالت و زینک است.

 

طریقه مصرف زرشک

برای بهره‌گیری از خواص زرشک روش‌های زیادی وجود دارد. آب‌زرشک، عصاره‌ی مایع زرشک، کپسول زرشک، میوه‌ی تازه و خشک‌شده‌ی زرشک، تنتور و پماد موضعی زرشک در بازار یافت می‌شوند. از ریشه‌ی خشک‌شده‌ی زرشک می‌توان چای دم کرد. عصاره‌های استاندارد زرشک به‌طور معمول محتوی ۸ تا ۱۲ درصد بربرین است.برای درمان پسوریازیس و سایر بیماری‌های پوستی مصرف موضعی کرم ۱۰٪ زرشک ۳ بار در روز می‌تواند به درمان بیماران کمک بکند. توصیه می‌شود  ین کرم را توصیه پزشک به‌مدت طولانی (بیش از یک هفته) مصرف نکنید.

 

۱٫پاک‌سازی و سم ‌زدایی کبد وکیسه‌ صفرا

خون ما توسط کبد سم زدایی و با تولید صفرا به هضم چربی‌ها و تجزیه‌ی هورمون‌ها و ذخیره‌ی آهن ، مواد معدنی و  ویتامین ها کمک می‌کند.  ذخیره‌ی صفرای سرشار از کلسترولی است که کبد آن را ترشح می‌کند.  وظیفه‌ی اصلی کیسه‌ صفرا است صفرا به بدن کمک می‌کند تا غذاهای چرب را هضم کند. پاک‌سازی  کیسه‌ صفرا  و کبد از خواص زرشک است. همچنین بربرین با کمک به ترشح صفرا، می‌تواند بمانند یک ملین عمل کرده و فرایندهای گوارشی را تنظیم بکند.

 

 

۲٫مبارزه با نشانگان سوخت‌وسازی

یکی دیگر از انواع خواص زرشک مبارزه با نشانگان سوخت‌وسازی است. نشانگان سوخت‌وسازی یک اختلال سوخت‌وسازی است. معیار تشخیص این بیماری وجود حداقل ۳ مورد یا بیشتر از موارد زیر است:

پایین‌بودن کلسترول خوب;

فشار خون بالا ؛

تری‌گلیسرید بالا؛

قند خون بالا؛

چاقی شکم؛

 

در مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۴ در ایران انجام شد  تأثیر زرشک بر توازن ( PAB) در بیماران مبتلا به نشانگان سوخت‌وسازی بررسی شد.

توازن پرواکسیدان-آنتی‌اکسیدان شاخصی برای اندازه‌ گیری عوامل مؤثر بر استرس اکسیداتیو است و یکی از عواملی است که بیماری های قلبی-عروقی را مشخص میکند.

استرس اکسیداتیو به ‌معنای عدم تعادل در تولید رادیکال های آزاد و ناتوانی بدن در خنثی‌کردن تأثیرات منفی آنها (به کمک آنتی اکسیدان ها) است. هرچه استرس اکسیداتیو یا توازن PAB) )کمتر باشد، برای بدن بهتر است. در این مطالعه ۱۰۶ بیمار مبتلا به نشانگان سوخت‌وسازی را به‌طور تصادفی در دو گروه قرار دادند.

به یک گروه از آنها روزانه سه کپسول محتوی زرشک و به گروه دیگر  سه کپسول محتوی پلاسیبو  به‌مدت شش هفته داده شد.

در پایان مطالعه میزان توازن PAB)  در گروهی که کپسول محتوی زرشک مصرف می‌کردند، کاهش چشمگیری داشت، درحالی‌که در گروه دیگر تغییری در این شاخص مشاهده نشد. یافته‌ها نشان می‌دهند مکمل‌های محتوی زرشک (۶۰۰ میلی‌ گرم هرروز بمدت شش هفته) می‌توانند استرس اکسیداتیو را کاهش بدهند.در افراد مبتلا به نشانگان سوخت‌وسازی مکمل‌های محتوی زرشک می‌توانند استرس اکسیداتیو را کاهش بدهند. این امر یک راه کلیدی برای مبارزه با نشانگان سوخت‌وسازی و سایر عوارض احتمالی آن است.

 

 

 

۳٫کمک به سلامت قلب

یکی از خواص زرشک کمک به سلامت قلب است.

سلامت قلب با خواص زرشک به اثبات رسیده است. کمک به بیماری ماهیچه‌ی قلب ، درمان بیماری سرخ‌رگ کرونری  کنترل فشار خون بالا، ، آریتمی قلب از خواص زرشک است.

فیبریلاسیون دهلیزی وضعیتی است که در آن  قلب، نامنظم و  سریع می‌شود. برخی روش‌های پزشکی جایگزین مانند طب سوزنی، یوگاو مکمل های غذایی گیاهی مانند مکمل‌های زرشک  و پس‌خوراند زیستی می‌توانند در درمان فیبریلاسیون دهلیزی مؤثر باشند. براساس مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۵ صورت گرفت آلکالوئید فعال زرشک با ایجاد واکنشی بیوشیمیایی در قلب می‌تواند به بهبود فیبریلاسیون دهلیزی کمک بکند. بربرین می‌تواند مانند یک ضدآریتمی در بدن عمل بکند. بااین‌حال اثبات قطعی فواید بربرین در بهبود فیبریلاسیون دهلیزی و فلوتر دهلیزی نیازمند آزمون‌های بالینی بیشتر در انسان‌هاست.

 

۴٫پیشگیری و بهبود دیابت

تأثیرات خوب زرشک بر قند خون به نتیجه رسیده و آن را به انتخابی بسیارعالی جهت پیشگیری یا بهبود دیابت تبدیل کرده است. در مطالعه‌ا تأثیر مصرف ۵۰۰ میلی‌گرم بربرین در زرشک در مقابل متفورمین به‌مدت سه ماه مقایسه شد. بربرین در کنترل قندخون و سوخت‌وساز چربی توانست مانند متفورمین موفق عمل کند. این امر باعث شد پژوهشگران از زرشک به‌ عنوان ماده‌ای خوراکی طبیعی با قابلیت بالقوه‌ی کنترل دیابت یادکنند. مطالعات بعدی نشان داد که بربرین می‌تواند اختلالات مربوط به گلوکز و سوخت‌وساز چربی‌ها را بهبود ببخشد.

 

۵٫بهبود سوء‌هاضمه

برای درمان سوء‌هاضمه مصرف مایع زرشک مانند چای زرشک یا آب‌زرشک به بیماران توصیه می‌شود. بر توصیه می‌شود. ۲۰ تا ۲۵ دقیقه قبل از مصرف وعده‌ی غذایی از زرشک استفاده کنید.

 

۶٫درمان اسهال

بربرین موجود در زرشک می‌تواند با عفونت‌های مانند انگل‌ها ، ویروس‌ها، باکتری‌ها، قارچ‌ها مبارزه کند. بربرین با تحریک گلبول‌های سفیدی به‌نام ماکروفاژها با عفونت‌ها مبارزه می‌کند.

در پزشکی جایگزین زرشک به‌طور عمده برای درمان عفونت‌های انگلی روده‌ ، اسهال مسافران، اسهال باکتریایی، و کاندیدیاز مزمن استفاده می‌شود. برای بهبود چنین مشکلاتی مصرف کپسول زرشک توصیه می‌شود.

 

۷٫کمک به سلامت دستگاه گوارش

کمک به جلوگیری از سوء هاضمه ، اسهال، و مشکلات گوارشی از خواص زرشک است. بربرین با کمک به ماهیچه‌های صافی که سطح روده را پوشانده‌اند به کاهش دردهای دستگاه گوارش و بهبود گوارش کمک می‌کند. زرشک به‌خاطر خاصیت منقبض‌کننده سریع‌تر از آنتی بیوتیک ها می‌تواند مشکلات گوارشی را حل کند. بربرین می‌تواند بدون ایجاد عوارض اسهال ناشی از باکتری‌ها را بهبود دهد.

 

۸٫مبارزه با عفونت‌ها

زرشک به جهت داشتن  بربرین‌ خواص  ضدپروتوزوآ ، ضدقارچی ، ضدباکتری دارد. زرشک با جلوگیری از وصل شدن باکتری‌ها به سلول‌ها می‌تواند از ایجاد عفونت‌ جلوگیری کند. از خواص زرشک بهبود انواع عفونت‌ها   ودرمان التهاب در بدن استفاده می‌شود. زرشک در بهبود ، عفونت دستگاه ادراری و  عفونت مثانه  عفونت‌های دستگاه گوارش تاثیرگذار است. تأثیر زرشک برای  مبارزه با عفونت‌ دستگاه ادراری از ریشه‌ی آن بیشتر است. زرشک به بهبود سینوزیت ،گرفتگی بینی، گلودرد، بهبود برونشیت و برخی دیگر از بیماری  رایج دستگاه تنفسی موثراست. از دیگر خواص زرشک این است که به درمان عفونت‌های ناشی از قارچ پوستی کاندیدا نیز کمک می‌کند.

 

 

عوارض احتمالی و مضرات زرشک

کاهش شدید فشار خون، استفراغ، خون‌ دماغ، اسهال، کنفوزیون وحساسیت کلیه از عوارض مصرف زیاد زرشک است.

مصرف متعال زرشک معمولا عوارضی ایجاد نمی‌کند. مصرف بیش‌ازحد زرشک می‌تواند موجب استفراغ، خونریزی بینی، افت شدید فشار خون، اسهال، کنفوزیون  و حساسیت کلیه بشود. علائم مشکلات کلیه عبارت‌اند از: معده درد یا کمردرد و تب ،وجود خون در ادرار، درد در هنگام ادرار،. درصورت بروز این علائم بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

مصرف زرشک برای کودکان توصیه نمی‌شود. در نوزادان زرشک عملکرد کبد را با اختلال مواجه و زردی را در آنها تشدید می کند.

خانومای بارداری نیز نباید از زرشک مصرف کنند. چون زرشک  موجب انقباضات رحم و سقط جنین میشود. همچنین بهتر است زنان شیرده نیز از زرشک استفاده نکنند، زیرا اثرات زرشک می‌تواند ازطریق شیر به نوزاد منتقل بشود.

نباید زرشک را جایگزین درمان‌های متداول کرد. به‌عنوان مثال نباید از زرشک به‌عنوان درمان خانگی عفونت دستگاه ادراری استفاده کنید. زیرا ممکن است باوجود ازبین‌رفتن علائمی مانند درد و سختی در ادرار، باکتری‌ها به‌طور کامل از بین نرفته و به کلیه‌ها اسیب بزنند.

امتیاز شما به این مطلب؟

ارسال نظر

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

ما را دنبال کنید